Teknosafe taistelee puhtaiden sammutusvälineiden puolesta

Pelastustehtävissä käytettävät sammutus- ja suojavarusteet ovat pitkäikäisiä, mikä tarkoittaa kestävää ja kustannustehokasta toimintaa. Kääntöpuolena on kuitenkin epäpuhtauksien kertyminen varusteisiin ja vaatteisiin. Pelastajat altistuvatkin erilaisille haitallisille aineille ja epäpuhtauksille, ja siksi varusteiden perusteellinen puhdistus on välttämätöntä. Tämä elintärkeä osuus on Teknosafen tekemisen ydintä. Saatavilla nyt myös vallankumouksellinen Decontex-puhdistusratkaisu.

Sammutusvarusteiden materiaaleihin kertyneet epäpuhtaudet heikentävät sammutusasun hengittävyyttä ja lyhentävät sen käyttöikää. Mikä pahinta, epäpuhtaudet vaikuttavat negatiivisesti pelastajien terveyteen.

Kuinka siis puhdistaa sammutus- ja suojavarusteet niin, että pelastajamme pysyvät itse turvassa vaarallisten aineiden aiheuttamilta haitoilta?

Näitä ratkoo imatralainen Teknosafe Oy, joka on paloturvallisuuteen, työturvallisuuteen ja turvallisuusalan tuotteisiin sekä koulutuksiin erikoistunut yritys. Teknosafen laaja tuotevalikoima ja ammattitaitoinen toiminta tarjoavat aiheeseen liittyviä kokonaisratkaisuja. Yksi selkeistä esimerkeistä on sammutusvälineiden perusteellinen puhdistus.

Terveyteen vaikuttavat palokaasut

Palamisessa syntyy erilaisia kemiallisia aineita, jotka vaikuttavat pelastajien terveyteen sekä lyhyt- että pitkäaikaisesti. Palokaasuissa on esimerkiksi hapen kuljetusta estäviä yhdisteitä, ärsyttäviä ja herkistäviä aineita sekä perimälle ja keskushermostolle myrkyllisiä ja syöpäriskiä lisääviä aineita. Vuonna 2022 pelastajien työn syöpävaarallisuusluokitus nostettiinkin korkeimpaan luokkaan 1.

Palkka vuosia tai vuosikymmeniä kestäneestä hyvästä ja tärkeästä työstä voikin olla pahimmillaan huonoennusteinen syöpä! On siis päivänselvää, että altistuminen näille yhdisteille on minimoitava. Pelastajien käyttämien suoja- ja sammutusvarusteiden tehokas puhdistaminen on riskien minimoisessa erittäin tärkeässä roolissa – asianmukaisen käytön lisäksi.

Puhdistaminen haasteellista

Erilaisia epäpuhtauksia on paljon. Pelastajien sammutus- ja suojavarusteiden tehokas onkin haasteellista. Pelastusopiston eri puhdistusmenetelmiä vertailevan tutkimusraportin (linkki tutkimukseen: Varusteiden ja kaluston puhdistusmenetelmien arviointi ja kehittäminen/2024) mukaan erityisen hankalaksi ovat osoittautuneet sammutuspukujen keskikerrokset, joihin epäpuhtaudet erityisesti kertyvät.

Rutiininomainen puhdistusmenetelmä savulle altistumisen jälkeen on tällä hetkellä vesipesu. Se tulee tehdä aina altistumisen jälkeen. Vesipesu ei kuitenkaan riitä, vaan varusteet tulisi puhdistaa vähintään kerran tai kaksi vuodessa edistyksellisemmällä tekniikalla. Kemialliset ja biologiset epäpuhtaudet tulisi poistaa erityiskäsittelyllä.

Hajunpoistoon ja desinfiointiin käytetään otsonointikaappeja ja otsonivesipesua. Esimerkiksi höyrymuotoinen vetyperoksidi on laajalti käytetty desinfiointiaine. Näillä menetelmillä on kuitenkin omat rajoituksensa, ja valitettavan monesti puhdistustehokkuus ei ole lähellekään riittävällä tasolla.

Samaisen tutkimusraportin mukaan vesipesun keskimääräinen puhdistustehokkuus oli sammutusasun uloimmissa kerroksissa ja niskan sisäkerroksessa keskimäärin 56 prosenttia.

Joillakin puhdistusmenetelmillä oksi-PAH-yhdisteiden määrä oli materiaaleissa jopa suurempi kuin ennen puhdistusprosessia.

Avuksi LCO2-dekontaminaatio

Belgialainen Decontex on kehittänyt laajakirjoisen dekontaminaatio- eli puhdistusprosessin, jota voidaan soveltaa monella eri tavalla – esimerkiksi työvaatteisiin ja henkilökohtaisiin suojavarusteisiin.

Karsinogeeniset yhdisteet sammutusvarusteissa: huomaa ero standardin mukaisen ja Decontex-käsittelyn välillä.  

Suojavarusteiden haasteellisen keskikerroksen pesutuloksia tarkasteltaessa muiden puhdistustekniikoiden tehokkuus oli enintään 31 prosenttia. Decontexin nestemäisellä hiilidioksidilla suoritetun puhdistuksen tehokkuus oli peräti 84 prosenttia.

Ero on merkittävä. Mutta mitä tarkoittavat Decontex LCO2 ja Dekontaminaatio? Ja miten nestemäinen CO2 oikein toimii?

CO2 eli hiilidioksidi on luonnollinen, väritön, hajuton ja mauton aine, jota muodostuu esimerkiksi teollisen tuotannon sivutuotteena. NASA:n kehittämää, nestemäistä hiilidioksidia hyödyntävää, puhdistustekniikkaa on alun perin käytetty astronauttien varusteiden puhdistamiseen avaruuslentojen jälkeen.

Paineistettuna hiilidioksidi (CO2) muuttuu nestemäiseksi (L) ja tunkeutuu helposti sammutusasujen ja -varusteiden materiaaleihin niitä vahingoittamatta. Nestemäisessä olomuodossa hiilidioksidi ikään kuin ”lakaisee” epäpuhtaudet ja liuottaa pelastajien terveydelle vaarallisia aineita.

Kun paine palautetaan puhdistuksen jälkeen normaaliksi, nestemäinen hiilidioksidi palautuu jälleen kaasumaiseen muotoon. Erillistä kuivausta tarvita. Lopputuloksena on täysin puhdistettu eli dekontaminoitu, desinfioitu ja hajuton tuote, josta on poistettu kaikki kemialliset, biologiset sekä fyysiset epäpuhtaudet.

Decontex takaa kaikkien myrkyllisten aineiden poistamisen sammutusvarusteista lain sallimien rajojen alapuolelle, ja sen tehokkuus onkin todistettu lukuisilla riippumattoman testauslaitoksen suorittamilla testeillä.

Varusteista irronneet myrkylliset aineet kerätään huolellisesti talteen (kuva: www.thorsten-wachten.de)

Decontexin ISO-sertifioitu LCO2-käsittely on menetelmänä ympäristöystävällinen ja vastaa myös kiristyneisiin ympäristövaatimuksiin. Täysin vedetön prosessi säästää resursseja ja energiaa, ja varusteista irronneet myrkylliset aineet kerätään huolellisesti talteen sekä käsitellään asianmukaisesti. Vaarallisia aineita ei päädy viemäriverkostoon tai luontoon.

Dekontaminaatiossa käytetty hiilidioksidi kerätään myös talteen ja käsitellään asianmukaisesti, jonka jälkeen se voidaan käyttää uudelleen. Koska prosessi ei vaadi korkeita lämpötiloja, se on myös hellävarainen puhdistettaville materiaaleille ja pidentää niiden käyttöikää.

Teknosafen kautta saatavilla

Nestemäistä hiilidioksidia hyödyntävä dekontaminaatio on kaikin puolin ylivoimainen puhdistustekniikka. Se poistaa ympäristöystävällisesti ja luotettavasti sammutusasuista ja -varusteista kaikki myrkylliset aineet, jotta pelastajamme saavat parhaan mahdollisen suojan niiden aiheuttamia haittoja vastaan.

Teksosafen  kautta palvelu on saatavilla myös Suomessa. Teknosafe kerää likaiset vaatteet ja varusteet suoraan palolaitoksilta ja lähettää dekontaminoitaviksi  Decontexille Belgiaan. Takaisin ne toimitetaan täysin toimivina ja käyttövalmiina.

Teknosafen kautta saatava dekontaminaatio-palveluprosessi varusteiden keräämisestä takaisin palolaitokselle.

Decontexin mullistavaan LCO2 -dekontaminaatioon voit tutustua myös Decontexin suomenkielisillä sivuilla.

Tutustu Teknosafen toimintaan, tuotteisiin ja palveluihin tarkemmin: teknosafe.fi

Ota rohkeasti yhteyttä:

Anna Helminen, toimitusjohtaja

Puh. 040 548 3790

Sähköposti: anna.helminen@teknosafe.fi

*

Artikkelikuva: www.thorsten-wachten.de

< Siirry takaisin

Please, enter your email address to recieve the download link for the file.

Thank you! Your download link will be sent to your email shortly. Please remember to check your spam folder if you don't see the message in your inbox.
Close