Bronto Skylift julkaisi nostolava-auton opaskirjan

Maailman suurimpiin kuorma-auton alustalle rakennettujen nostolava-ajoneuvojen valmistaja Bronto Skylift Oy on julkaissut Nostolava-auton käytön perusteet -kirjan. Yrityksen sloganin ”Safety above all” mukaisesti, kirjan tavoite on opastaa laitteiden turvalliseen käyttöön. Teoksen avulla vasta-alkajakin voi alkaa harjoitella laitteen käyttöä omatoimisesti. Kokeneempi voi käyttää sitä muistin virkistäjänä.

Tänä vuonna ilmestyneen kirjan tarkoitus on tarjoilla uutta myös kokeneemmalle nostolavan käyttäjälle – ainakin sen avulla voi kerrata asioita. Neuvot ja ohjeet soveltuvat erityisesti vuoden 2000 jälkeen valmistettuihin Bronto Skylift -nostolava-autojen käytön opetteluun ja harjoitteluun. Tuolloin nostolaitteen ohjausjärjestelmä muuttui väyläohjatuksi.

Kirjan on kirjoittanut palomies ja Pelastustiedon toimittaja Marko Partanen. Kirjan toinen tekijä on Jari Tikka, Bronto Skyliftin tuotetukihenkilö ja kouluttaja.

Kirjasta haluttiin mahdollisimman seikkaperäinen. Niinpä Partanen pommitti Tikkaa vasta-alkajan yksinkertaisilla kysymyksillä.

”Täytyy sanoa, että nyt kyllä kahlattiin asiat kaikkia perusteita myöten”, Jari Tikka sanoo.

Tietoa asiantuntijoilta, kokemusta simulaattorista

Kirja koostuu erilaisista luvuista, jotka liittyvät nostolavalaitteen tarkastuksiin ja käyttöön. Näiden lisäksi kirjassa on omat luvut ajamisesta sekä työskentelystä lähellä sähkölinjoja, rautateitä, matkaviestinantenneja ja aurinkosähköjärjestelmiä. Tiedot näihin lukuihin on hankittu haastattelemalla kyseisten alojen asiantuntijoita.

Viimeisessä luvussa esitellään Bronto Skyliftin ylpeyden aihe, Bronto One -nostolavasimulaattori.

Bronto One -simulaattoriohjelman virtuaalikaupungissa voi harjoitella nostolavalaitteen toimintaa ja korin ohjaamista, esimerkiksi kuvassa näkyvien pallojen viitoittamaa vaativaa reittiä pitkin.

Kirjan luvuissa olevat asiat nivotaan yhteen jokaisen luvun perään kerätyissä tärpeissä, joista luvun ydinkohdat voi kerrata nopeasti.

Simulaattori on opaskirjan looginen seuraava askel.

Simulaattorin avulla pääsee kirjan oppeja testaamaan tosielämän kaltaisissa tilanteissa.

Kirja korjaamaan tiedon puutteita

Bronto Skyliftin tuotetukihenkilö ja kouluttaja Jari Tikka näkee, että tällaisella teoksella on konkreettinen tarve. Bronto Skyliftin tilastojen mukaan 80 prosenttia ongelmatilanteista laitteen käytössä johtuu käyttäjän osaamattomuudesta.

Nostolavalaitteen ns. vikatilanteista useimmat johtuvat niin ikään käyttäjän osaamattomuudesta, ja lähes kaikki onnettomuudet johtuvat joko käyttäjän virheestä tai tietämättömyydestä.

”Riittävällä peruskoulutuksella saadaan näitä ongelmia pienennettyä huomattavasti”, Tikka sanoo.

“Työohjeet ja lait määrittelevät, miten työt lopulta tehdään. Pidetään työssä kuitenkin turvallisuus etusijalla”, hän täsmentää.

Idea käyttäjän tarpeesta

”Hain kaksi kertaa Pelastusopiston nostolavakurssille mutta en päässyt. Harmitti. Mutta ajattelin, että teenpä heille oppikirjan, kun eivät huoli kurssille”, kirjan kirjoittaja Marko Partanen sanoo pilke silmäkulmassa.

Tosiasiassa tärkeämpää oli saada jollakin tavalla nostolava-auton perusteet haltuun, sillä hänen piti alkaa työssään käyttää ajoneuvoa.

Syntyi idea oppaasta, josta voisi olla hyötyä samassa tilanteessa oleville, ja mitä voisi jatkossa hyödyntää asioiden kertaamisessa.

”Otin yhteyttä Bronto Skyliftiin, koska työpaikallani oli heiltä hankittu ajoneuvokanta. Esittelin idean ja lupasin tehdä pari ensimmäistä kappaletta näytteeksi”, hän kertoo.

Näytekappaleiden jälkeen Bronto Skyliftillä huomattiin, että tällainen teos todellakin puuttuu ja sille olisi käyttöä.

”Meillä on ollut manuaaleja, pikaoppaita ja erilaista opetusmateriaalia, mutta ei tällaista, mihin oli kerätty kaikki yhteen”, Jari Tikka sanoo.

Bronto Skyliftin kouluttajat ovat itse käyttäneet teoksen osia opettaessaan nosto-lavalaitteen käyttöä jo kirjan kirjoitusvaiheessa.

Tilaa kirja!

Nostolava-auton käytön perusteet -kirjassa (ISBN 978-952-94-8724-0) on 140 sivua, runsaasti värikuvia ja kierresidonta.

Hinta 80 €/kpl, yli 4 kpl tilauksissa 60€/kpl.

Tilaukset sähköpostilla: brontoparts@brontoskylift.com

< Siirry takaisin

Please, enter your email address to recieve the download link for the file.

Thank you! Your download link will be sent to your email shortly. Please remember to check your spam folder if you don't see the message in your inbox.
Close