Pelastuslaki muuttui: palovaroittimet taloyhtiöiden vastuulle – muistilista rakennusten omistajille

Uusi pelastuslaki tuli voimaan vuoden 2024 alussa. Lain mukaan vastuu asuinhuoneistojen palovaroittimien toimivuudesta ja ylläpitämisestä on jatkossa rakennuksen omistajalla eli käytännössä taloyhtiöllä. Lakimuutos sisältää kuitenkin siirtymäajan vuoden 2025 loppuun asti. Toimiva turvallisuus on yhteispeliä, jossa jokaisella on roolinsa. Apuna voi käyttää muistilistaa.

Monissa vastuullisissa asunnoissa on tälläkin hetkellä palovaroittimet. Kaikilla niitä ei edelleenkään ole, ja vastuun varoittimista ovat kantaneet pääosin asukkaat. Pelastuslaki kuitenkin muuttui 1.1.2024. Sen myötä vastuu palovaroittimien toimivuudesta ja ylläpidosta siirtyy taloyhtiöille.

Suurin vaikutus lakimuutoksella on kerros- ja rivitaloissa, joissa yhtenäinen ja ennakoiva paloturvallisuus on mahdollista nostaa paremmalle tasolle. Yhdenkin asunnon palovaroittimen puuttuminen on vaarantanut koko taloyhtiön turvallisuuden. Lakimuutoksen tavoitteena on parantaa turvallisuutta ja varmistaa, että kaikissa asunnoissa on toimiva palovaroitin. Tilastot osoittavat, että suuressa osassa kuolemaan johtaneissa tulipaloissa palovaroitinta ei ole ollut tai se ei ole toiminut.

Viimeistään vuoden 2026 alusta rakennuksen omistaja eli useimmiten taloyhtiö on vastuussa siitä, että asunnoissa on toimivat palovaroittimet. Asukkaiden on kuitenkin testattava palovaroittimet säännöllisesti ja ilmoitettava vioista.

Vuosina 2024–2025 on käynnissä siirtymäaika, jolloin palovaroittimet ovat vielä asukkaan vastuulla, ellei taloyhtiössä ole sovittu toisin. Tämä antaa taloyhtiöille aikaa valmistautua tulevaan muutokseen.

Mikä muuttuu ja miten pitää toimia?

Viimeistään vuoden 2026 alusta rakennuksen omistajan, kuten taloyhtiön, tulee huolehtia siitä, että asunnoissa on riittävä määrä toimintakuntoisia palovaroittimia tai muita laitteita, jotka havaitsevat mahdollisimman aikaisin alkavan tulipalon ja varoittavat asunnossa olevia. Tämä vastuu koskee sekä paristokäyttöisiä että sähköverkkoon liitettyjä palovaroittimia.

Lakiuudistus koskee asuntoja

Uudistus koskee asuntojen palovaroittimia. Jos kiinteistöön kuitenkin kuuluu tiloja, jotka on tarkoitettu yöpymiseen, niihinkin tulee asentaa palovaroittimet. Mikäli palovaroittimia ei näihin tiloihin asenneta, pitää rakennuksen omistajan kieltää niissä yöpyminen.

Näin valmistaudut muutoksiin

Taloyhtiön kannattaa tehdä palovaroittimien nykytilan kartoitus lain siirtymäaikana eli nykyhetkestä vuoden 2025 loppuun mennessä. Kartoituksessa on syytä selvittää ylläpitoon kuuluvat palovaroittimet ja niiden riittävä määrä. On myös tärkeää päättää, millaiset palovaroittimet hankitaan ja miten niiden kunnossapito järjestetään.

Kevyt muistilista taloyhtiöille

  • Nykytilanteen kartoitus: Selvitä palovaroittimien määrä ja sijainti.
  • Ominaisuuksien määrittely: Mieti, mitä ominaisuuksia palovaroittimilta halutaan.
  • Asennussuunnitelma: Laadi suunnitelma palovaroittimien asentamiseksi ja varmistakaa, että asentaja osaa sijoittaa ne oikein.
  • Huoltosuunnitelma: Suunnittele palovaroittimien huolto ja kunnossapito valmistajan ohjeiden mukaisesti.
  • Ohjeistus asukkaille: Anna asukkaille selkeät ohjeet palovaroittimien käytöstä ja huollosta.

Riittävä määrä palovaroittimia

Pelastuslain mukaan asunnossa on oltava riittävä määrä palovaroittimia, jotka havaitsevat alkavan tulipalon ja varoittavat asunnossa olevia. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK suosittelee palovaroittimia ainakin kaikkiin makuuhuoneisiin ja eteiseen. Huomioida pitää myös huoneiston pinta-ala, tilojen muoto ja syttymisvaaraa aiheuttavat toiminnot.

Minne palovaroitin sijoitetaan

Palovaroittimia ei kannata sijoittaa saunaan, kylpyhuoneeseen tai keittiöön, jossa ruoanvalmistus voi aiheuttaa vääriä hälytyksiä. Nukkuessa riski suurin, joten kaikissa makuuhuoneissa on tärkeä olla palovaroitin.

Taloyhtiöllä hankintavelvollisuus

Taloyhtiön on huolehdittava, että palovaroittimia on riittävästi ja että ne on oikein asennettu. Vastuu sisältää myös paristojen hankinnan ja vaihtamisen sekä palovaroittimien uusimisen viimeistään niiden teknisen käyttöiän päättyessä.

Palovaroittimen huolto ja kunnossapito

Taloyhtiön vastuulla on palovaroittimien säännöllinen ja suunnitelmallinen huolto sekä kunnossapito. Huollon ja kunnossapidon toteutumista on hyvä seurata kirjallisesti.

Selkeä ohjeistus asukkaille

Taloyhtiön tulee antaa asukkaille selkeät ohjeet palovaroittimista, jotta asukkaat tietävät omat tehtävänsä ja vastuunsa. Ohjeet sisältävät tietoa esimerkiksi palovaroittimien testauksesta, eri äänimerkeistä ja vioista sekä niiden ilmoittamisesta.

Seikkaperästä tietoa saatavilla

SPEK on laatinut taloyhtiön vastuista seikkaperäisen kysymys-vastaus-kokonaisuuden, johon kannattaa perehtyä. Kysymyksiä ja vastauksia on ollut laatimassa laaja työryhmä, johon kuuluivat  Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy (pelastuslaitosten Kumppanuusverkosto), Isännöintiliitto, Invalidiliitto, Kuurojen Liitto, Näkövammaisten liitto, Suomen Palopäällystöliitto, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö.

Please, enter your email address to recieve the download link for the file.

Thank you! Your download link will be sent to your email shortly. Please remember to check your spam folder if you don't see the message in your inbox.
Close